Select Page

La Taula Periòdica a

l’Institut d’Estudis Catalans

2019 Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics

del 9 d’octubre al 15 de novembre de 2019

MODIFICACIONS EN EL CALENDARI DE VISITES A L’EXPOSICIÓ LA TAULA PERIÒDICA A L’IEC

 

Davant dels esdeveniments polítics previstos per a la setmana del 14 d’octubre, les possibles conseqüències en mobilitat i transport i l’anunci de vaga del divendres 18, han aconsellat traslladar les visites guiades a l’exposició “La Taula Periòdica a l’IEC” i al propi edifici de l’IEC a la setmana de l’11 de novembre, Setmana de la Ciència.

Lamentem haver de fer aquestes modificacions, l’única finalitat de les quals és facilitar la visita del màxim nombre de centres educatius.
Després d’aquesta reorganització han quedat lliures les següents dates per fer visites guiades:

  • 13/11/2019 10:00 – 11:00 h
  • 14/11/2019 12:30 -13:30 i 15:00 16:00 h

Si esteu interessats escriviu un correu electrònic a informacio@iec.cat per fer la reserva corresponent.
Durant la setmana del 4 al 8 de novembre l’exposició podrà ser visitada lliurament atès que no hi haurà visites guiades.

L’exposició “La Taula Periòdica a l’IEC” estarà oberta fins divendres 15 de novembre.

Presentació

Presentació

L’any 2019 se celebra en l’àmbit internacional el 150è aniversari de la taula periòdica dels elements químics, proposada per Dmitri I. Mendeléiev el 1869. Atès que la taula periòdica és una idea genial, una construcció científica que ha esdevingut una autèntica icona i que avui manté plenament la seva vigència, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) vol contribuir activament a aquesta celebració.
Per tal de sumar-se a aquesta iniciativa, els professors Pilar González i Jordi Llorca, membres de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC, i el col·leccionista d’elements químics Marc Boada posen al vostre abast una exposició única: «La taula periòdica a l’IEC». Hi trobareu un recull exhaustiu d’elements en la forma elemental, dels minerals a partir dels quals s’obtenen i d’objectes quotidians en què els elements són els protagonistes. Podreu veure i tocar cristalls bellíssims de bismut, fragments de ferro amb més de 3.400 milions d’anys d’antiguitat i metalls que són tan lleugers que suren!

L’exposició

L’exposició

L’exposició «La taula periòdica a l’IEC» és un recull dels elements químics més freqüents, més atractius i més interessants. Dels noranta elements que es poden trobar a la Terra, n’hem triat prop de seixanta que són especialment rellevants per la importància científica, tecnològica i, sobretot, didàctica que tenen. Hi podreu veure representats els principals grups de la taula: metalls, semimetalls, no-metalls i gasos nobles. Comprovareu per què la taula es diu periòdica. A més, durant la visita farem experiments sorprenents, veurem que les diferències de densitat entre els metalls poden arribar a ser espectaculars, parlarem de minerals que causen conflictes bèl·lics i explicarem fins a quin punt la química, la sostenibilitat i l’ecologia van de bracet. Paral·lelament, en els panells de l’exposició també podreu conèixer les dones científiques que han descobert elements químics o que han contribuït significativament al desenvolupament de la taula periòdica.

La inauguració de l’exposició serà el 9 d’octubre a les 18h. al claustre de l’IEC

L’exposició estarà oberta al públic en general des del 9 d’octubre al 15 de novembre de 9h. a 19h.

Els dies de visita recomanats per a les persones o grups no inscrits són el 9, 10, 11 i 25 d’octubre.

Lloc 

Inscripcions

Inscripcions

Us animem a reservar la data de la visita guiada de l’exposició, que serà a càrrec de Marc Boada. La visita està pensada per a un grup aula d’entre vint-i-cinc i trenta alumnes i té una durada de seixanta minuts. Es dirigeix fonamentalment als alumnes d’ESO i batxillerat, tot i que els joves del cicle superior de primària també la trobaran interessant. Durant una hora, aproximadament, es farà una revisió dels elements més singulars i es donarà resposta a les preguntes que plantegin els alumnes. En aquest sentit, recomanem fer una mica de treball previ a l’aula, de manera que la visita a l’exposició pugui ampliar les vostres explicacions amb exemples reals i tangibles. Us convidem a complementar la visita científica amb un recorregut per la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, corporació acadèmica, científica i cultural que té per objecte l’alta recerca científica i principalment la de tots els elements de la cultura catalana. Aquesta institució, fundada l’any 1907 per Enric Prat de la Riba, ocupa l’antiga Casa de Convalescència, construïda al segle XVII per a completar el gran conjunt sanitari format per l’Hospital de la Santa Creu i el Col·legi de Cirurgia. La visita guiada que s’ofereix inclou una visió general de l’edifici i presta una atenció especial a les ceràmiques, les escultures i les decoracions més significatives del Barroc català.

• Les visites guiades a la seu de l’IEC estaran subjectes a la disponibilitat horària.

 

Formulari d’inscripció